Olivolja
Den okrönta kungen bland vegetabiliska oljor är olivolja. Den är mycket populär i matlagning hos restaurang, café och storkök och framställs genom att pressa oliver. Det finns framförallt två saker att tänka på när du väljer olivolja. Vilken process har använts? Kallpressad olivolja har högre kvalitet än varmpressad. Hur nära skördning har olivoljan framställts? Så kallad extra jungfruolja eller extra virgin oil är alltid från den första pressningen och tillverkad enligt den kallpressade metoden om max 30 grader. Olivolja från den andra pressningen heter jungfruolja eller virgin oil. Dessa används gärna på en sallad eller till bröd och pasta med tanke på den goda och tydligare smaken. Den olivolja som framställs genom industriella metoder kallas varmpressning och är för det mesta både smaklös och utan doft. Den används normalt till fritering och stekning och tål upphättning bättre. Olivolja håller vanligtvis i 3-5 månader efter öppnad flaska och trivs bäst mellan 14-16 grader. Utöver metoden och pressningen finns det över 300 arter av olivträd som används till olivolja och detta har så klart en stor inverkan på både smak och kvalitet. Dessutom beror kvaliten likt ett fint vin på klimat, jord och mognadsgrad.