100% frukt från Smiling och Ghana
Gästinlägg 27 feb 2019

100% frukt från Smiling och Ghana

Här kommer ett gäst-inlägg från våra vänner på Smiling. Deras fruktbollar (100% frukt, inga dadlar och inga spår av nötter) direkt ifrån Ghana finns nu hos oss på Out of Home. Texten är skriven av Smilings medgrundare och VD Oscar som var på plats i Ghana under sommaren 2018 när första produktionen skedde – trevlig läsning!

Vi pratar ofta här på Smilingkontoret om att vi ska göra saker som är Wow! Fruktbollarna anser jag är ett av de största wow:en (kanske det största faktiskt) i produktväg som vi gjort på den fem år långa Smilingresan. Våra nya nötfria fruktbollar packas i Ghana och skapar därmed, förutom många nya jobb i odlings- och förädlingsleden, nu även jobb genom att produkten faktiskt är packad och klar när den lämnar hamnen i huvudstaden Accra.

Det kanske inte låter så märkvärdigt att en produkt konsumentförpackas i odlingslandet. Men när jag var på plats nere i Ghana för några veckor sedan ryktades det om att det är första gången någonsin som ett färdigförädlat och konsumentförpackat livsmedel lämnar landet för export! Ett historiskt ögonblick och att det står Smiling på påsen. Kittlande!

Ända sedan Smilingstarten 2012 har grundambitionen varit att det ska göras så mycket det bara går nere i odlingslandet när vi ta fram en produkt. För på så sätt lyfter vi blicken och tar ett samhällsgrepp istället för att enbart förbättra standarden för odlaren. Genom att råvaror förädlas (nötskal som knackas sönder, frukt som skalas och torkas etc) i odlingslandet skapar försäljningen här i Sverige hundratals jobb för många som hade haft väldigt svårt att hitta något att försörja sig med. Detta är och förblir vår viktigaste påverkan med Smilingidén.

Varenda gång jag åker ner till länderna (Västafrika) där våra produkter odlas och förädlas får jag höra invånarnas egna berättelser om när de fick jobb, hur de kunnat köpa en present eller hur de fått pengar över för att hälsa på släktingar. Då får jag nypa mig armen av stolthet! Allt blir på riktigt, allt betyder helt plötsligt så otroligt mycket igen. Varenda påse känns livsviktig att sälja för att hjälpa dessa människor att bygga sina samhällen med hjälp av vår försäljning. Men sällan har jag känt den kicken som jag kände senast jag var i Ghana och vi drog igång det stora projektet; Frukbollar, färdigförpackat från Ghana! Allt gick (efter lite om och men) vägen och har från och med i höstas lanserats i Sverige!

Ana stoltheten när jag visade upp den färdiga produkten på odlingsfälten (en av bönderna är dessutom på bild på baksidan av påsen) och nu när jag skickar bilder på hur det ser ut i en svensk livsmedelsbutik där deras påse hänger som den finaste stjärnan i hyllan! För den första batchen involverades hela 82 personer! 52 personer i förädlingen och 30 odlare som står stolt bakom denna första omgång, som förresten redan är nästan slutsåld! Hoppas på att vi kan tillverka många fler batcher framöver!

Vad är det då? Det är helt enkelt som det låter som, vi kom inte på ett bättre namn:) Frukt som torkats och sedan, med hjälp av en speciell maskin, blandats och rullats ihop till bollar. Fabriken är helt fri från nötter så nu finns det äntligen ett vettigt snacks för alla er som är allergiska!

Produkterna smakar som om de precis hämtats från odlingarna, man känner solmognaden i smaken! Alla ni som varit i Västafrika förstår vad jag menar, frukt smakar liksom mer där än vad den gör i Sverige. Det här en första smak av Ghana för er som inte varit där.

Mango/passionsfrukt Är nog min favorit bland de två. En väldigt tydlig smak av mango där vi sparat lite bitar för att det ska vara ett perfekt tuggmotstånd. Passionsfrukten gör att den piggar upp smaken och twsitar till det lite!

Ananas/ingefära/passionfrukt För ingefära-älskaren. Riktigt fräsch smak där vi inte snålat med ingefäran.

Så ut och köp, jag lovar att du inte kommer bli besviken. Ännu roligare är om du berättar för oss vad du tycker, maila mig gärna på Oscar@smilinggroup.com. Ditt mail kommer jag skicka vidare till de som arbetat med vår process i Ghana, det kommer vara mer än uppskattat!

/Oscar

Medgrundare och VD Smiling

Hela sortimentet från Smiling hittar du enklast i varumärkeskategorin Smiling där ni även finner andra spännande nyheter såsom Ananas- och Mango-bars och kokoschips.

Viktor StjernMarknad

Relaterade produkter

Fler nyheter

5 snabba med Arla
9 nov 2018

5 snabba med Arla

Arla har sedan 1915 förgyllt Sverige med mejerivaror av högsta kvalitet. År 2018 anses Arla vara världens största producent av ekologiska mejerivaror. Med en fantastisk resa i bagaget och många liter mjölk senare, har de äntligen hittat hem. Nu finns bland annat mellanmjölk, normalsaltat Bregott och fyllig vispgrädde på hyllan hos outofhome.se.

Det hela startade över en middagArla är ett kooperativ som ägs av mjölkbönder från sju länder. Sju länder (!?) tänker ni - jajamen det stämmer gott. Det koncept som startade över en middag mellan några kloka mjölkbönder år 1915 i Stockholm, erbjuder idag mjölk för miljontals människor runt om i Europa. Den briljanta idén var att tillsammans vara starkare mot handeln och på så sätt säkerställa bra priser, god mjölk och schyssta villkor för såväl bonde som konsument.

Mer än 100 år senare vilar Arla tryggt på samma grund, men med ett gäng grann-bönder från Danmark, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Nederländerna och Luxemburg vid dess sida. Mjölk från Arla för svenska konsumenter och verksamheter kommer däremot såklart från Arlas svenska mjölkbönder.

Läs mer
Dricker du också ditt kaffe med havredryck?
15 nov 2018

Dricker du också ditt kaffe med havredryck?

Det är inte bara Mumintrollen från vår kära granne i öst som tar världen med storm. Kaslink är ett innovativt företag med rötterna i Finland, och som med sitt varumärke Aito, producerar växtbaserade produkter i världsklass, med ofantligt populära havre som bas. Vare sig du letar efter en havredryck som skummar sig perfekt i gästens caffè latte eller havregrädde för lunchens pastasås, har Kaslink det som behövs.

Numera är det avgörande att kunna erbjuda ett alternativ till mjölk och andra mejeribaserade varor för både café, restaurang och storkök. Havreprodukter är idag ett självklart för många och efterfrågan är enorm. Nu finns både Kaslinks populära havredryck framtagen för kaffebarer och caféer, samt havregrädde för matlagning och bakning, på lager hos outofhome.se.

Kaslink är ett finskt familjeföretag som startade år 2002 med visionen om att producera hållbar och nordisk supermat. Supermat? Vad är det tro? Havre är nämligen fullproppat med fibrer och har kommit att kallas "nordic superfood" världen över.

Läs mer
Nu lanserar vi bröd och bakverk!
27 nov 2018

Nu lanserar vi bröd och bakverk!

Hur klingar det med nybakade frallor, bakverk, surdegsbröd, limpor eller kanske lussekatter med saffran nu i juletider? En lång rad olika bröd- och bageriprodukter från Lantmännen Unibake landade precis på lagret, och vi är glada över att presentera stora nyheter i sortimentet. Lantmännen Unibake är ett startskott för en helt ny huvudkategori på outofhome.se, med Bröd, Bakverk & Dessert av alla möjliga slag i bagaget. Häng med bakom kulisserna!

Nybakat fikabröd för café, restaurang, hotell & butik Det är oundvikligt att missa det svenska folkets kärlek till fika. Lantmännen Unibake har stenkoll på fika och erbjuder en stor mängd av olika populära fikabröd för alla tänkbara tillfällen. Med verksamhet i ett 20-tal länder och 25 000 svenska lantbrukare som stolta ägare, kan inte mycket gå snett. Från jord till bord, med en stor nypa erfarenhet, passion och engagemang. Lantmännen Unibake besitter en mycket hög kompetens och är berömda för deras bakverk av högsta kvalitet.

Det marknadsledande varumärket Bonjour, är namnet bakom bake off-konceptet hos Lantmännen Unibake. Helt plötsligt kunde verksamheter runt om i landet erbjuda purfärskt bröd på beställning. Konceptet kom till Sverige redan år 1985 från USA och har sedan dess tagit större och större marknadsandelar för café, restaurang, hotell och butik. 30 år i branschen och godare muffins, bullar, kakor och andra bageriartiklar än någonsin.

Läs mer
Köp- och leveransvillkor

Beställningar före lunch skickas samma dag och levereras normalt dagen efter, om du befinner dig mellan Ystad och Uppsala. Leveranser av frysta varor tar just nu ytterligare ca 1 dag extra. Vi tar väl hand om dina personuppgifter och tar din personliga integritet på största allvar.

Läs våra användarvillkor
Läs vår sekretesspolicy

Kundservice

Läs gärna svaret på våra vanliga frågor. Skulle du inte hitta det du söker är du varmt välkommen att kontakta oss via mail, telefon eller chat.

031-700 83 82
Helgfria vardagar: 9-12, 13-16
kundservice@outofhome.se