Äpplemusten från Kullabygden

Äpplemusten från Kullabygden

Nu kan du servera iskall Äpplemust från Kullabygden i Skåne på caféet eller restaurangen. Lagom till våren lanserar vi nämligen ett fint sortiment av muster från det anrika Kullabygdens Musteri. Frukter och bär pressade varsamt vid musteriet i Mjöhult till många olika goda smaker i schysst flaska med den karaktäristiska långa halsen. Ett gäng kunder efterfrågade Kullamusterna så det känns särskilt kul att kunna ta in dem i sortimentet, speciellt nu inför högsäsongen.

Äpplen mustade sedan 1929

Åker man förbi Mjöjult i nordvästra Skåne kan man höra klirret av flaskor och känna doften av äpplen. Här mustas nämligen alla Kullamuster sedan 1929. Ser du en energisk figur springa runt och försöker vara överallt på en gång – då är det troligtvis Mustmästaren. Han smakar för det mesta av musten så att det blir absolut godast möjligt. Kullamust använder inga tillsatser, sötningsmedel eller annat konstigt utan det är endast pressade frukter och bär i dryckerna.

Kullabygden vid Kullaberg är vida känt för sin fina natur samt "den förfärliga synden i Mölle", att kvinnor och män badade tillsammans (!). En gång i tiden var Mjöhult ett sprudlande samhälle när tåget fortfarande stannade på stationen. Bankdirektörer, grosshandlare och andra resenärer blandades med bonddrängar och jäckar fyllda med råvaror som skulle vidare till städerna. Tågresenärerna åkte sedan vidare mot Stockholm, Berlin, Köpenhamn eller kanske S:t Petersburg. När tåget slutade stanna i Mjöhult fick det en förödande effekt på områdets verksamheter och 1990-talet var musteriet till salu. Bröderna Carlsson, Janne, Anders och Martin samt mustmästare Peter anlände till platsen och med en dröm om en genuint god källarsval äpplemust tog de med friska tag och äpplen fart på musteriet igen. Med bl.a. moderna maskinparker för högre kapacitet och uppdaterade etiketter tog de musteriet till nya höjder.

De grundläggande stenarna i mustandet från Mjöhult ligger fortfarande kvar. Här skall man aldrig tumma på hantverk, smak och kvalitet. Därmed lever traditionen kvar och musten mustas vidare i Mjöhult.

Äpplemust enligt Kullamust

Att skapa en kanonbra äpplemust är inte det lättaste, men är det några som har stenkoll på hur en bra äpplemust ska tillverkas så är det Kullamust. Kullamust anser att det viktigaste med en riktig bra must är att balansen mellan syra, sötma och arom är väl avvägd. Den som känner till den bästa metoden för detta är Mustmästaren som har ett riktigt bra sinne för smak och doft. Mustmästaren besitter kunskapen om vad som gör att en must smakar bra eller inte. Att producera en god äpplemust handlar inte om att ha det bästa receptet på must utan att ha den bästa känslan, då råvarans smak kan variera. Råvaran, det vill säga äpplen, finns i oändligt många variationer och mognar olika tider på säsongen, vilket gör det ännu mer utmanande för mustmästaren.

Kullamust producerar sin äpplemust i tre steg:

1. Först så pressas äpplena för att få ut så mycket saft som möjligt ur frukten. Här är matematiken enkel, pressningen ger hälften så mycket juice som antalet kilon äpplen som pressats.
2. Efter pressning filtreras juicen, det vill säga att alla synliga partiklar silas bort. Detta moment gör att musten går att lagra utan att mögla.
3. Sista steget är pastörisering och sedan tappning på glasflaska.

Som ni kanske märkte så innehåller inget utav momenten någon iblandning av varken vatten eller socker, det är för att Kullamust smakar bäst utan dem. Slutresultatet blir en välsmakande och frisk dryck med både delikat sötma och pikant syra.

Jacob Hillestad AndreassonVD

Relaterade produkter

Fler nyheter

Frysta grönsaker, frukter och bär från Magnihill
1 mar 2019

Frysta grönsaker, frukter och bär från Magnihill

Familjeföretaget Magnihill, beläget en bit utanför Helsinborg (där vårt lager ligger) levererar idag en volym på ca 14 000 ton frysta grönsaker och bär varav hälften är ekologiska. Varumärket är i dag mycket väl känt som en producent av hög kvalitet med fokus på ekologiskt och hållbart.

För ett par månader sedan åkte jag för att besöka fabriken där produktionen sker. Det var en varm sommardag och förmodligen var de gröna fälten och vägen in till Magnihill något av det vackraste jag sett söder om Göteborg. Margareta på Magnihill tog emot mig i ett stort herrgårdshus precis vid fabriken och det är otroligt kul att nu kunna lansera ett stort sortiment av frysta bär, frukter, grönsaker och rotfrukter från Magnihill till våra café och restaurangkunder.

Det började redan på 50-taletLennart Pehrsson tog över gården Magnihill för den ansenliga summan 142 500 riksdaler. Större delen var ett lån från banken och detta var så klart en enorm risk och investering från Lennarts sida. Den första potatisskörden bärgades 1959 och Magnihill blev verklighet. Namnet Magnihill kommer från 40-talet då häradsdommaren i byn, Hjalmar Andersson var på väg att besöka sin vän Hjalmar Nilsson. När han körde förbi den lilla kulle som gården ligger på tänkte han på engelskans "hill" och samtidigt kom han att tänka på att Hjalmar Nilssons far hette Magnus och då blev det helt enkelt Magnihill.

Läs mer
Professionella & unika mejeriprodukter sedan 1970
26 mar 2019

Professionella & unika mejeriprodukter sedan 1970

Är det några som förstår storkökens behov kring professionella mejeriprodukter så är det Debic. De arbetar kontinuerligt med nya innovationer för att förse livsmedelsproffsen med produkter som effektivt låter dem skapa bakverk, måltider och desserter. Outofhome.se är glada över att kunna introducera Debics högkvalitativa mejeriprodukter i sortimentet.

"Flera kunder har hört av sig och efterfrågat Debic under åren och det skall därför bli särskilt kul att komma igång. Ett par storkök är redo att beställa från dag 1 vilket så klart gör det hela mycket enklare för oss vid lanseringen då vi kan köpa in större volymer." säger Jacob Hillestad, VD outofhome.se.

Mejeriprodukter för restaurang, café, hotell och bageriAtt jobba i storkök kan vara hektiskt, det vet Debic och det är därför de sedan 1970 har skapat värde åt bagare, kockar och cateringföretagare. De arbetar nära användarna av produkterna för att förstå vilka utvecklingsmöjligheter som finns. Genom att vara en partner till riktiga livsmedelsproffs genererar Debic produkter som verkligen underlättar det dagliga arbetet, vad sägs om en chokladmousse som redan är preparerad i spritspåse?

Läs mer
Sås med välgörenhet som grund
2 apr 2019

Sås med välgörenhet som grund

Kavli Foodservice erbjuder välkända produkter som hjälper restauranger, caféer och andra professionella kök att blomstra. Utbudet består av ett flertal kända varumärken såsom Kavli, Eriks®, Johnny's, Druvan med flera. I sortimentet finns exempelvis högkvalitativa såser, dressingar, och sist men inte minst - Sveriges mest älskade senap. Kavlikoncernen och outofhome.se är glada över att presentera ett nytt sortiment av utvalda produkter som många kunder väntat ivrigt på.

Sås och dressing för restaurang, café, hotell och storkökEriks® såser är utvecklade av stjärnkocken Erik Lallerstedt och består av högkvalitativa såser och dressingar för såväl kött, fisk, fågel och vegetariska rätter. Många restauranger, caféer och storkök har svårt att hinna med det hantverk som krävs bakom riktigt välgjorda såser och dressingar, men nu finns en chans till avlastning. Erik Lallerstedt har tagit fram färsk sås och dressing av finaste kvalitet, gjorda på äkta hantverksmässiga grunder, som hjälper din verksamhet att spara tid med belåtna kunder på köpet. I sortimentet finner vi exempelvis klassisk Bearnaisesås, krämig Hollandaisesås eller varför inte en oemotståndlig Caesardressing till lunchserveringen?

Erik's såser och dressingar kan dessutom utgöra baser i andra såser och röror såsom skagenröra och kycklingröra. Endast fantasin sätter helt enkelt stopp! Såserna och dressingarna är tillagade på schyssta råvaror och är till den större delen gjorda för hand.

Läs mer
Köp- och leveransvillkor

Beställningar före lunch skickas samma dag och levereras normalt dagen efter, om du befinner dig mellan Ystad och Uppsala. Leveranser av frysta varor tar just nu ytterligare ca 1 dag extra. Vi tar väl hand om dina personuppgifter och tar din personliga integritet på största allvar.

Läs våra användarvillkor
Läs vår sekretesspolicy

Kundservice

Läs gärna svaret på våra vanliga frågor. Skulle du inte hitta det du söker är du varmt välkommen att kontakta oss via mail, telefon eller chat.

031-700 83 82
Helgfria vardagar: 9-12, 13-16
kundservice@outofhome.se